10 tragičnih grešaka koje RAZARAJU bateriju vašeg telefona (broj #8 je najopasniji)


Svako od nas uzima telefon u ruke kao da je rođen sa njim. Niko (pa skoro niko) ne čita uputstvo za upotrebu i svi se mi nadamo da ćemo se “uhodati” sa tom novom tehnologijom. A onda, kada počne vreme da prolazi, obavezno nađemo neku manu. Najčešće smo mi krivi zbog te mane, a jedna od takvih mana definitivno je “loša” baterija mobilnog telefona.

Možda i nije tako prijatno da kažemo, ali neki od nas pamte i vreme kada smo telefone punili jednom u nedelju dana. Kada je prvi iPhone izašao mnogi su bili razočarani činjenicom da mu baterija traje samo jedan dan. Ako i toliko izdrži. Sada smo srećni ako nam baterija izdrži 8 sati!

Naravno, deluje odvratno kada se žalimo zbog lošeg veka baterije tehnološkog čuda kakvo su današnji mobilni telefoni. Oni su manje telefoni, a više minijaturni računari. Međutim, malo je poražavajuće dati 500 do 1000 eura za telefon koji vam 24/7 stoji uključen u struju.

A kako se ispostavilo, i pored našeg truda da telefon držimo u “power saving” modu i da NIKADA ne koristimo blic, na kraju je ispalo da potrošnja ima malo veze sa onim kako koristimo telefon, a da više znači kako ga punimo!

Ako želite da baterija na vašem mobilnom telefonu traje duže potrebno je da sledite nekoliko korisnih saveta.

1. Punjenje do 100% nije preporučljivo

©Image Source

Velika je greška puniti telefon konstantno čim se baterija isprazni ispod 100%. Tako samo oštećujete bateriju. Stručnjaci su potvrdili da mobilni uređaj najoptimalnije funkcioniše kada je baterija napunjena između 80 i 30%.

2. Skidajte masku dok punite telefon

©Image Source

Pri punjenju telefon se zagreva, a kada ima i silikonsku masku na sebi zagrevanje je još veće i može da dođe do pregrevanja samog uređaja. Zato pre nego priključite punjač obavezno skinite zaštitnu masku.

3. Ne dozvolite da se baterija skroz isprazni

©Image Source

Baterije u mobilnim telefonima su litijum jonske i kada se konstantno troše do kraja smanjuje se njihov vek trajanja. Možete isprazniti bateriju do kraja, dok se telefon ne ugasi, jednom u 2 meseca da bi se sama baterija kalibrisala.

4. Pregrevanje je takođe veoma loše

©Image Source

Svako pregrevanje baterije utiče na rad telefona. Ona se sama po sebi zagreva dok koristite aplikacije i pozive ali i spoljašnja temperatura utiče na njihovo zagrevanje takođe. Baterije su jednako osetljive i na hladnoću i na toplotu. Optimalna temperatura za funkcionisanje telefona je od 0 do 35 C.

5. Održavanje konstantne temperature

©Image Source

U poslednje vreme kada je život gotovo ne zamisliv bez mobilnog telefona , mnogi koriste eksterne baterije . One prilikom upotrebe emituju toplotu koja dodatno zagreva vaš telefon. Zato je preporučljivo koristiti prenosive punjače samo kada je neophodno.

6. Baterija se mora puniti s vremena na vreme i kod rezervnih telefona

©Image Source

Ako imate i rezervni telefon koji samo povremeno koristite ne zaboravite da i njega ponekad napunite jer ako stoji bez punjenja u telefonu može da se desi da dođe do degradacije kapaciteta baterije.

7. Jačina svetlosti ekrana

©Image Source

Svakako da jačina osvetljenosti ekrana utiče na trošenje baterije i to u velikoj meri. Nemojte držti osvetljenost na maksimumu i podesite da se telefon zaključava na 1 minut u stend baj režimu.

8. Punjači

©Image Source

Trebalo bi da uvek koristite originalni punjač vašeg telefona, jer ako kupite neki punjač koji nije adekvatan ili neka kopija, može doći do oštećenja samog uređja ali i do toga da se zapale sami punjači šti nije redak slučaj.

9. Wi-Fi i prenos podataka

©Image Source

Stalno korišćenje Wi-Fi ili “Bluetooth”-a iscrpljuje bateriju. Zato ih uključujte samo kada ih koristite.

10. Aplikacije i notifikacije

©Image Source

Isključite notifikacije, a takođe i ažuriranje kako se baterija ne bi praznila, jer svaki put kada dobijete bilo koju notifikaciju ekran se sam uključuje i troši bateriju.