10 scena koje će vas u trenutku vratiti u detinjstvo


Sećaš li se naših bosonogih dana? Detinjstvo u našoj Jugi je bilo nekako… posebno.

Znaš, prepoznaćeš to u svakom tvom vršnjaku sa ovog prostora čim mu pustiš špicu “Cipelića” ili “Laku noć deco”. Znaće svaku reč, a na usta će mu se polako spuštati nevini osmeh detinjstva koje je davno otišlo sa vihorom nekih zlih događaja. Daj mu posle i tetris u ruke, ili stari Nintendov džojstik pa zajedno gađajte patkice. Videćete kako ruka nostalgije polako prelazi preko lica tog vašeg vršnjaka i videćete i sebe u tom pogledu.

Naše detinjstvo je imalo ukus hleba premazanim margarinom i džemom (šljiva ili kajsija, šta god je imala baka u tom trenutku) i pune šolje mleka ili čaja. Mirisalo nam je na loptaste žvake ili mirišljave papiriće koje su devojčice razmenjivale na velikom odmoru. Uzvikivali smo “tatatatira” i plesali uz Mandine pesmice. Tada smo dane provodili u parkiću ispred zgrade ili na ulici (šta je ko imao). Dečaci su igrali fudbal i klikere, a devojčice školice ili lastiš. Posle bi, kada bi pao mrak, svi zajedno igrali žmurke.

Evo 10 scena iz prošlosti koje će vas šljapnuti svojom nostalgičnom rukom.

1. Znaš ono kada te mama ili tata probude za školu, pa posle umivanja, dok doručkuješ gledaš “Viteza Koju” koji te praktično i ispraća tako u školu. Tu su bili i “Brzi Gonzales”, “Atomski Mrav”, “Draguljče”, itd.

2. Za užinu bi ti spremili malo parče hleba namazano margarinom i džemom od kajsije ili šljive pa bi ti drugari odmah tražili neki griz.

Ništa ne vraća u detinjstvo kao jedan griz parčeta hleba sa margarinom i džemom Foto: Uroš Arsić / Noizz.rs

3. Kada padne mrak igrao bi se sa drugarima i drugaricama žmurke. Ti brojiš, a znaš da se barem jedan sakrio odmah iza tebe da te “zapljune” čim završiš brojanje i okreneš se.

4. Čekao bi onu pesmu koja ti se dopada na radiju pa bi brzo uključio snimanje na kasetu u nadi da neće biti ni jedne reklame. Tata ti naravno ne da ni da priđeš gramofonu, a na TV-u imaš samo nekoliko kanala.

©Giphy

5. Kada bi otišao da kupiš neki Pekabelin sladoled:

©Facebook

Ona teta bi ti dala žvaku umesto kusura. Znate one žvake sa sličicama?

©Instagram

6. Za Novu Godinu otvoriš paketić i vidiš da si dobio “tamagučija”. Radost!

Foto – YouTube/ Screenshot

7. Odeš u šetnju sa mamom i tatom. Prvo na sladoled, pa u Zoo vrt, pa luna park, pa onda ili kokice ili hot-dog na onom crvenom kiosku!

Foto: Aleksandar Stanković / Noizz.rs

8. A u toku proleća ili leta se skupi ekipica drugara pa juriš kod komšije na trešnju. Za pola sata se napune kese pod uslovom da stara baka ne krene da preti atentatom na fudbalsku loptu kada sledeći put zaluta u njeno dvorište. Preživi lopta i u budućnosti, ali eto, malo strogoće nije na odmet.

9. A u školskom dvorištu ili tamo pored oluka zgrade akcija sankanja. Ko napravi najbolju klizu tu je ceo razred a i šire.

10. A onda se, kada se dobro umorite vratite kući pa svi zajedno gledate “Nindža Kornjače”.

©Giphy

Šta vas najviše podseća na detinjstvo? Da li se i vi prisetite tih scena utisnutih u pamćenje čim vidite odrastanje današnje dece? Taj kvalitet našeg detinjstva možda preuveličava žal za tim bezbrižnim danima, ali u svakom slučaju moramo priznati da je barem bilo zdravije nego moderno odrastanje. Međutim, sve te lepe ukuse, mirise i doživljaje možemo pronaći i sada, samo ih treba dobro prepoznati. Možda će jednoga dana neki čovek koji danas uči “kosu, tanku, uspravnu, debelu” pisati ovakav tekst ali sa osvrtom na svoje detinjstvo i lepote koje je ono donosilo sa sobom.