10 pitanja iz opšte kulture koje bi svaka iole pametna osoba morala znati


Edukovanost i pamet nisu baš skroz povezane. Pametan čovek može biti i obrazovan, ali u isto vreme obrazovan čovek ne mora biti pametan. Zato, to obrazovanje nije baš garancija dokaza nečije inteligencije ili je nedostatak dokaz manjka iste. Međutim, svako od nas bi trebao da bude barem koliko-toliko obrazovan, a takvu vrstu znanja nazivamo i “opšte obrazovanje”. Testovi koji bi ispitali u kojoj meri je neko primio to opšte obrazovanje u osnovnoj i srednjoj školi napravljeni su za prijemne ispite na fakultetima ili kao testovi za prijem na posao. Takvi testovi u stvari imaju za zadatak da pokažu koliko je neko uopšte svestan sveta oko sebe i koliko ga je do te tačke u životu interesovalo da sedne i nešto nauči.

Mi smo sastavili takav test koji bi vam omogućio da procenite sami sebe. To su izjave, od kojih su neke istinite, a neke lažne. Vaš zadatak je da napravite što manje grešaka.

1. Na Antarktiku se nalazi najsuvlje mesto na planeti

Foto: commons.wikimedia.org

2. Sidnej je glavni grad Australije

Foto: commons.wikimedia.org

3. Kako starite, vaše oko menja veličinu

Foto: pixabay.com

4. Mont Everest je najviša planina na svetu

Foto: commons.wikimedia.org

5. Neki Australijanci više vole da žive u pećinama nego u kućama

Foto: pixabay.com

6. Od Amerike do Rusije ima samo 4km

Foto – Pinterest

7. Most, Golden Gejt je napravljen od zlata

Foto: ru.wikipedia.org

8. Japanci najduže žive

Foto: th.wikipedia.org

9. U gradu Kalama, Čile, kiša nije pala već 40 godina

Foto: pixabay.com

10. Električnu stolicu je izmislio zubar

Foto: pixabay.com

Proverite svoje znanje

#1

ISTINA – Najsuvlje mesto na planeti Zemlji se nalazi na Antarktiku. To su MekMurdo suve doline. U nekim delovima ovog područja ni kiša ni sneg nisu pali već 2 miliona godina.

#2

LAŽ – Glavni gradu Australije je Kanbera.

#3

LAŽ – Jedino veličina i oblik oka ne mogu da se menjaju kroz godine.

#4

LAŽ – Mont Everest ima 8.848 metara od podnožja do vrha. Međutim, planina Mauna Kea na Havajima svoje podnožje vuče još sa dna okeana. Od podnožja do vrha ima 10.058 metara. Visina od nivoa mora do vrha planine je 4.207 metara.

#5

ISTINA – Zbog veoma visoke temperature neki ljudi traže utočište ispod zemlje. Tako su sagradili i svoje kuće. Imaju i vodovod i kanalizaciju i struju i sve ostalo što im treba.

#6

ISTINA – Granica se nalazi na moru, negde na sredini Beringovog moreua. Tu se nalaze dva sićušna ostrva, jedno pripada Americi, drugo Rusiji. Samo 4km ima između njih.

#7

LAŽ – Samo se tako zove. Dobio je ime po moreuzu iznad koga se nalazi. A obojen je u “internacionalnu narandžastu” da bi bio lakše vidljiv brodovima u toku magle.

#8

ISTINA – Životni vek Japanaca jeste najduži na svetu.

#9

ISTINA – Poslednji put, kiša je pala 1972, a pre toga još u 17. veku.

#10

ISTINA – Taj zubar se zvao Alfred Soutvik.