10 neverovatnih primena obične kuhinjske soli zbog koje će vaša kuća uvek blistati i mirisati


Ako mislite da so možete samo da upotrebite za kuvanje, varate se! So u suštini ima mnogo namena; a u stvari je jedan od najboljih proizvoda koje možete da koristite po celoj kući, bukvalno za sve. I ne samo da je dobra kao osnovni dodatak u kuvanju (za one koji vole slanu hranu), već je nešto što možeš da koristiš za rešavanje mnogih sitnih problema u svakodnevnom životu.

Činjenica je da je so jedan od onih proizvoda koje svi imamo u kuhinji. Čak i oni koji ne vole so, malo moraju da stave u jelo. Nije skupa, a veoma je korisna!

So možete da koristite na gotovo svakom proizvodu u kući. Kako se koristi u ishrani, tako i u čišćenju dasaka za sečenje, otpušavanju zapušenih odvoda, otklanjanju neprijatnih mirisa iz obuće, pa čak i u čišćenju prljavih pegli!

Sigurno ćete pomisliti, “Dobro, ali ja nemam nameru da solim čitavu kuću! Šta vam je!?” To je razumljivo…

Ali ako pažljivo pratite ove savete koje ćemo vam dati, sigurno ćete naći neke “cake” koje ćete i sami isprobati!

Zašto je so toliko primenjiva?

So je prirodno jedinjenje koje se koristi više od 8,000 godina! To je mineral koji je neophodan za zdravlje zbog svojih elektrolita! A kroz istoriju, čovek je pronašao veliki broj primena ovog minerala. Koristili su ga za sve, od religioznih obreda do trgovine. Međutim, osim tih primena, čovek je počeo da je koristi za ishranu i održavanje kuće.

Recite zbogom neprijatnom mirisu obuće!

Foto: livestrong.com

Možete “posoliti” unutrašnjost obuće, pa da je posle istresete ili usisate, a možete napraviti i platnene kesice punjene solju, koje ćete ostaviti u obuću na nekoliko sati. To će potpuno osvežiti važe omiljene patike.

Mravi mrze so

Foto: rippedfigure.com

Mravi ponekad pronađu put i do prostorija u kojima živimo. Ako se to desi, možete da iskoristite so kako bi im “nevidljivom” barijerom skrenuli put sa vaših toplih odaja. Kako bi ste to uradili, napravite smešu soli i vode u razmeri 1:4. Samo naprskajte smešu gde god hoćete da napravite tu granicu koju mravi ne bi smeli da pređu.

Očistite peglu

Foto: taringa.net

Pegle znaju da pohvataju boju sa tkanine ili da se nahvataju kamenac. Da bi ste se rešili ovih fleka, i kako bi osigurali da daljim peglanjem ne uništite novu odeću, samo pospite so na papir za pečenje i pređite par puta preko toga prethodno zagrejanom peglom.

Sprečite pojavu buđi na zavesama u kupatilu

Foto: eastnews.ru

So hoće da otera i buđ! Kada kupite novu zavesu, ili očistite staru, operite je u slanoj vodi. Posle toga nema buđi.

Uglancajte bakarne predmete!

Foto: mom4real.com

So pomaže u poliranju. Ali mora da se kombinuje sa još nekim namirnicama. Da bi ste ovu smešu za čišćenje pravilno napravili pomešajte sirće, brašno, so i sok od limuna.

Čišta sudopera!

Foto: brit.co

Kao kod prethodnog saveta, i ovde kombinacija soli i limunovog soka radi svoj posao. Deluje bolje od bilo kog veštačkog preparata, a pri tom, koristite sve prirodno. Tako se slično čisti i mikrotalasna pećnica. Na kraju krajeva, da li mislite da su hemikalije zdravije od prirode?

Prirodni osveživač vazduha

Foto: brit.co

Ko kaže da morate da kupujete skupe osveživače vazduha? U šolju soli sipajte 20 – 30 kapi eteričnog ulja i latice cveća… Najbolje je da koristite ruže. Ostavite to u staklenoj tegli ili keramičkoj činiji. Možete da napravite i činiju od kore od narandže, grejpa ili limuna.

Zamrznuti prozori?

Foto: depositphotos.com

Da li i vi mrzite da čistite led sa prozora na kući ili automobilu? Sa prebrišite prozore slanom vodom i led se neće skupljati! Ako nećete to, onda platnenu torbicu (ili torbice) držite u podnožju prozora.

Sprečite slivanje voska sa sveća

Foto: eiee.tk

Ako želite da vam se vosak sa sveća ne sliva sa strane onda potopite sveću u slanu vodu i ostavite na nekoliko sati. Dobro ih osušite pre paljenja.

Bezopasne boje za vašu decu

Foto: ohsohuggable.blogspot.rs

Ovakve boje možete napraviti mešanjem šolje brašna sa šoljom soli. Preko toga sipate šolju vode i dodajte nekoliko kapi boje za hranu.