10 Neobičnih načina da lišite telo toksina i da poboljšate svoje zdravlje


Otrovi su izvršili invaziju na naše telo! Svuda su oko nas – u hrani, u zemlji, u vodi, pa i u vazduhu koji udišemo. Spravice koje koristimo svakoga dana nisu izuzete. Razni pesticidi, živa, pa i uranijum su među tim otrovima koji polako ali sigurno truju naša tela. Međutim, ne bi trebali da dižemo ruke jer postoje načini da uništimo te toksine, smanjimo izlaganje istim, i da budemo opet zdravi! Evo 10 neobičnih načina da se lišimo tih otrova i da budemo zdraviji.

Crveno vino

Nekome neće biti logično da koristi alkohol za bolje zdravlje ali funkcioniše. Postoje istraživanja koja dokazuju da jedna popijena čaša vina na dan čisti urinarni trakt od infekcija i održava nivo holesterola na minimumu.

Foto – Pixabay

Pijte dosta vode

Kao što smo već mnogo puta napisali, naše telo 70% čini voda (na molekularnom nivou). Ispijanje dovoljnih količina vode ispira telo od toksina. Što više pijete, čistiji će sistem biti jer sve otrove iznosite kroz urinarni trakt. Da bi ste pojačali efekat te vode samo ubacite 1 supenu kašiku sirćeta u 2 litra vode. Dobro promešajte i ispijajte svakog jutra. Limunada je takođe dobra za detoksikaciju.

Foto – Pixabay

Recite NE šećerima

Šećer i veštački zaslađivači su najveći razlog povećanog broja dijabetičara širom sveta. Ti šećeri blokiraju prirodni ljudski metabolizam i povećavaju nivo šećera u krvi što dovodi do začaranog kruga eksponencijalnog povećavanja telesne težine i razvitku određenih bolesti srca.

Ako vam baš toliko treba šećer, zamenite ga organskim smeđim šećerom, ili Javorovim sirupom. Najbolje bi bilo da totalno izuzmete šećere iz svoje ishrane, a dotle morate postepeno doći.

Nemojte više da jedete testenine, kolače, i slatkiše zato što su veoma opasna kombinacija šećera, štetne masti i rafinisanog brašna. Samo budite strpljivi i vaše telo će se totalno odvići od šećera.

Foto – Pixabay

Jedite organsku hranu

Razlika između sveže hrane koju možete naći u supermarketu i organske hrane (sa pijace ili hrane koju sami uzgajate) jeste što organska hrana nema nikakve pesticide, hormone, konzervanse ili antibiotike u sebi. Organska hrana je onakva kakvu nam je priroda dala, i na kakvu je naše telo genetski i naviklo. Sa tom hranom nam se poboljšava metabolizam, imunitet i varenje. Najbolje je da sami započnete da gajite svoju hranu.

Foto – Pixabay

Pijte zeleni čaj odmah ujutru

Zamenite jutarnju kafu zelenim čajem i tako smanjite loš holesterol koji sadrži kafa. Međutim, ne morate baš da prestanete kompletno da pijete kafu. Stvar je u tome što ona sadrži određen nivo kafestola i Kahveola koji mogu podići vaš holesterol. Ali ako umereno pijete kafu, tj. 2 šoljice kafe dnevno, neće vam ništa biti.

Zeleni čaj je pun antioksidanata koji će poboljšati rad vašeg srca, očistiće vam telo od otrova i smanjiti holesterol. Dobar je i čaj od maslačka.

Foto – Pixabay

Post

Probajte da postite sa vremena na vreme. Post će vam očistiti organizam od te prerađene hrane i šećera koji vam inače uništavaju zdravlje. Trebali bi da postimo barem jednom nedeljno i tako očistimo telo i smanjimo apetit. Međutim, nemojte postiti bez da se prvo konsultujete sa svojim lekarom.

Foto – Pixabay

Vežbanje ili sauna

Znojenje je prirodan način da vaše telo izbaci sve otrove. Što se više znojite, više ćete čistiti svoj organizam. Možete redovno da posećujete saune, ako vam se baš ne vežba.

Obavezno posle kondicionog treninga i/ ili saune jedan dobar mlak tuš.

Foto – Pixabay

Šejkovi za detoksikaciju

Najbolji način da naterate svoje telo da se detoksikuje jeste da unesete dovoljnu količinu vlakana. To će vam poboljšati i varenje. Možete te “smutije” ili “šejkove” da napravite svežim povrćem, voćem i probiotik jogurtom.

Koristite celer, šargarepe, krastavce, brokuli, i rotkvice.

Foto – Pixabay

Istezanje

Istezanje je takođe odlično za vaše zdravlje. Postoji taj neki metod koji se zove izolaciono istezanje i pomaže vašoj koži i mišićima da dišu. Poboljšava cirkulaciju prenoseći kiseonik do svakog najsitnijeg dela vašeg tela. Vežbe kao što su tai-či i joga su takođe veoma dobre za vaše telo.

Foto – Pixabay

Probiotička ishrana

Najveći broj problema sa zdravljem dolazi iz našeg stomaka, što je i logično pošto se hrana tamo razlaže. Loše zdravlje i lekovi kao što je antibiotik ubijaju zdravu mikrofloru i dobre bakterije koje žive u našem stomaku. Kao rezultat, otrovi i loše bakterije praktično imaju izlet u našem organizmu.

Redovna konzumacija probiotičkih suplemenata pomaže boljem funkcionisanju našeg digestivnog sistema, naročito našem stomaku i crevima. Najbolje je da uvrstite jogurt u svakodnevnu rutinu jer ima dosta dobrih bakterija. Očistiće vaše telo od svih toksina koji se nalaze u vama, a vaš stomak će vam biti zahvalan.

Foto – Pixabay