10 Loših Navika Roditeljstva Koje Trebate Izbegavati


Biti roditelj nije lak zadatak. Pored karijere koja je praktično uslov za dobar život, morate da brinete o tome da svojim ponašanjem utičete pozitivno na svoje dete. A deca su praktično sunđeri koji upijaju ono što njihovi roditelji rade. Dakle, stavovi, pogledi na život, ciljevi i disciplina deteta zavise od toga šta će naučiti od roditelja. Ovde ćemo analizirati greške koje roditelji obično prave u vaspitanju svoga deteta.

Manjak ili Nedostatak Pravila

Pravila su uvek potrebna jer haos vodi samo ka lošim stvarima. A porodica u kojoj roditelji nemaju vremena zbog posla, obično dovodi do zapostavljanja dece i manjka pravila. Za decu je veoma važno da spoznaju tačne granice onoga što smeju i što ne smeju da rade. Pravila su tu da postave određeni stepen discipline kako bi deca bila pripremljena za dalji život. Kada deca krše pravila, potrebno je ozbiljno popričati sa njima i jasno objasniti (i pokazati) šta se dešava u koliko dođe do kršenja tih pravila.

Kazne – Usmene ili Fizičke

©Image Source

Vikanje ili bilo kakvo ispoljavanje besa u prisustvu deteta nije dobro. Telesno kažnjavanje takođe nije preporučljivo jer ono to isto dete uči da se batinom rešavaju sve diskusije. A ako vičete na decu zbog nekih sitnica, ta ista deca mogu odrasti u agresivne osobe. Na taj način će dete razviti kompleks niže vrednosti i izgubiće poverenje u vas.

Ne Provodite Dovoljno Vremena Sa Svojom Decom

©Image Source

Deca su srećna kada dobiju poklone. Međutim, ta sreća je privremena i nije dovoljna. Potrebno je da provodite svoje vreme sa decom i da pričate o njihovim iskustvima svakoga dana. Provođenje vremena sa decom je sastavni deo roditeljstva, ako ne i najbolji. Vašoj deci su potrebne tople reči i zagrljaji. A ako im ne budete pružali dovoljno pažnje, očekujte da pronađu najčudnije načine da privuku vašu pažnju, uključujući i nevaspitanje, nestašluke, pa čak i foliranje bolesti.

Maltretiranje

©Image Source

Deca uče od vas i iz svakog vašeg pokreta izvlače po nešto. Zato bi trebali prema starijima da se ophodite sa određenom dozom poštovanja. Kada ste sa partnerom pored dece trudite se da pokazujete ljubav i nežnost i izrazite zabrinutost ako je neko bolestan. A kao što upija nežnost i poštovanje, dete može upiti i bes, konflikte i loš rečnik, pa će tako postupati i kasnije sa ljudima u svom okruženju.

“Stakleno Zvono” i “Medveđa Usluga”

©Image Source

Deca prave greške i praviće ih. Međutim, ukoliko roditelji prikrivaju ili pravdaju te greške deca će uvek misliti da su greške dozvoljene i da će uvek neko drugi biti tu da im te iste greške ispravi. Neka prave greške i neka uče iz tih grešaka.

Favorizacija

©Image Source

Nemojte nikako da stavljate jedno dete iznad drugog. Roditelji tu grešku prave nenamerno tako što češće kažnjavaju ili nagrađuju jedno dete u odnosu na drugo. To dete ima da pamti do kraja života. Dete neće početi da vas mrzi, ali će misliti da vi njega mrzite i ogovaraće vas kasnije. Nemojte nikada upoređivati vaše dete sa njihovom braćom i sestrama. Možete čak tako naterati i njih da se mrze međusobno.

Vređanje u Javnosti

©Image Source

Roditelji moraju shvatiti da su deca vrlo pametna i da vrlo lako možete da ih uvredite, čak i ako stvarno nemate namere da to uradite. To se dešava i kada ih vređate na javnom mestu. Ako ih nazovete glupim ili lenjim, time urušavate njihovo samopouzdanje. Isto tako, ako kritikujete napor koji ona čine da bi odradila neki zadatak, postoji mogućnost da će postati veoma ljubomorna na ostalu decu. Nemojte zadirkivati svoju decu u javnosti jer mogu upasti u depresiju.

Razmažena Deca

©Image Source

Razmažena deca nisu takva zbog prevelike ljubavi već zato što nešto niste odradili kako treba. Ispunjavanje svake želje detetu dovodi do njegove razmaženosti i takvo dete će teško naučiti vrednost novca i vašeg truda. Takva deca će smatrati da je vaša obaveza da im kupujete, a kada ne kupite nešto ili kada ne dobiju jednom ono što žele napraviće haos. Dajte primer detetu, naučite ih da do svojih ciljeva mogu doći samo svojim trudom i da novac “ne pada sa neba”.

Previše Mešanja

©Image Source

Verujte u svoju decu. Dopustite im da rešavaju svoje probleme i nemojte se stalno mešati. U suprotnom, vaša deca će biti potpuno zavisna od vas i ništa neće znati sama da završe.

Nedostatak Poverenja

©Image Source

Roditelji moraju imati malo poverenja u postupke i sposobnosti svoje dece. Komšija ili neki nastavnik se požalio na vaše dete, pa šta? Pitajte vaše dete šta se stvarno desilo i kako se ponelo u toj i toj situaciji i istražite problem. Ako i ne pokušate da saslušate i verziju koje vaše dete ima da ispriča, ono će misliti da je za vas samo lažov i lopov. Zato, da bi ste sprečili da vaše dete razvije određenu dozu osećaja nesigurnosti uvek saslušajte svaku stranu pre donošenja konačnog zaključka.

Da li se slažete sa nama? Ako se ne slažete, zašto se ne slažete?