10 fotografija koje pokazuju kako izgleda priroda širom sveta


Nekada se zapitam šta bi radili na Internetu da ne postoje fotografi… Kako bi inače trošili svoje dragoceno vreme? Internet strane ne bi bile tako lepe, ne bi upoznali daleke predele, i ne bi mogli da se upoznamo sa velikom paletom stvorenja koje ova naša prelepa planeta ima da ponudi. Istina, sve je stvar perspektive, umešnosti fotografa i cilja koji taj fotograf želi da postigne.

Dok istražujete internet strane, posmatrate “news feed” na vašoj društvenoj mreži ili posmatrate šta to novo ima da ponudi vaš omiljeni blog, vi nailazite na brdo raznih fotografija. One idu od komičnih fotografija, raznih brljotina, preko političkih, pa do onih koje prosto oduzimaju dah. Te poslednje su ono najkvalitetnije što Internet ima da ponudi i u najvećem broju slučajeva dolaze sa sočiva nekog profesionalca. Tu upoznajemo lepote naše planete (žive i nežive prirode) i cele galaksije.

Ovo su te fotografije prirode koje su nama oduzele dah.

Stara ajkula

Foto – Pinterest.com

Postoji mnogo vrsta ajkula koje “vrebaju” iz dubina tog prelepog, jezivog plavetnila. Većina smatra da su one veoma opasne po ljude pa svi pokušavamo da se držimo podalje od voda u kojima su one glavni predator. U većini slučajeva su ti ljudi u pravu, ali kako prirodnjaci kažu, one su opasne samo ako su ugrožene. Ne vole nešto naše meso (hvala Bogu).

Naučnici kažu da postoje ajkule koje su starije od Sjedinjenih Američkih Država.

Ovo je Grenlandska ajkula za koju se kaže da može da živi od 300 do 500 godina. Spada u najveće ajkule na svetu i živi u najdubljim delovima naših okeana.

Ogroman leptir

Foto – Pinterest.com

Ovako nešto može samo da nas natera da se zaljubimo u našu prirodu. Fotografija izgleda kao da je “editovana”, ali to nije tačno. Ovo je fotografija velikog “Attacus Atlas” moljca.

Morski Golub

Foto – Reddit.com

Ovo je porodica raža, riba sa hrskavičavim skeletom, rušljoriba. Ne postoji lepša fotografija ove ribe. Nekada mi i ne umemo da cenimo sav trud koji fotografi ulažu da bi napravili te “idealne fotografije”.

Hypsignathus Monstrosus

Foto – Reddit.com

Ovu vrstu slepog miša na zapadu zovu “Čekićar”. Mi smo ih videli samo na filmu i to u mraku. Evo čoveka koji je “skupio petlju”, prišao i fotografisao jednog od ovih…. krasnih stvorenja…

Veliki lokvanj

Foto – en.prothomalo.com

Ovakvi ogromni lokvanji izgledaju kao neka vrsta čamca. Međutim, ovakvo lišće se može videti samo na vodi u kojoj rastu ljiljani.

Riba-testera

Foto – Reddit.com

Drugačije nije moglo da se prevede. Ovo je vrsta ajkule koja spada u familiju raža. Karakteriše je dugačak, uzan produžetak za nos koji liči na testeru. One spadaju u najveće ribe na svetu i dostižu veličinu od 7.6 metara. Mogu se naći širom sveta u tropskim u suptropskim krajevima.

Nisu opasne po ljude ali znaju dobro da se brane ako su ugrožene.

Sve na jednom mestu

Foto – Reddit.com

Fotografija koja sjedinjuje sve najveličanstvenije elemente kosmosa: “Mesec, Mlečni Put, lavu i meteor”. Sve na jednom mestu.

Meduza

Foto – Reddit.com

Poput ledenog brega, ova meduza izgleda veličanstveno na površini, ali nije dobro ako pogledate ispod površine. Tu se nalaze njeni pipci koji su tu da se odbrani. Što se nas tiče, najčešće se meduze brane od opasnih predatora koji se dobacuju loptom po plićaku ili pokušavaju da uživaju u svojih 7 do 10 dana dugo očekivanog odmora.

“Šuma Duhova” Neskovin u Oregonu

Foto – Reddit.com

Dok gledamo ovu fotografiju, kao da posmatramo neku scenu iz filma o Godzili, King Kongu, ili Parku iz Doba Jure.

Stvorenja vrebaju iz svakog ugla naše planete

Foto – Reddit.com

Prvo pomisli čovek da je ovo stena po kojoj kraba pokušava da “planinari”. Međutim, to nije stena nego brdo kameleona koji su se stopili uz okolinu pa cela fotografija liči na scenu iz “Šindlerove Liste”.